EURO
EURO

Draag een helm: verplicht en comfortabel

Veiligheid heeft altijd en overal prioriteit. Op een speed pedelec is je snelheid hoger dan de gemiddelde fietser. Bovendien ben je niet de enige fietser op de weg, misschien moet je onverhoopt uitwijken voor een andere weggebruiker en kom je mogelijk in een gevaarlijke situatie. Het dragen van een goedgekeurde helm kan het verschil maken tussen een avontuurlijke rit en een potentieel gevaarlijke situatie. 

Hier zetten we voor je op een rij waarom het dragen van een helm op een speed pedelec niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook van vitaal belang voor jouw welzijn en gemoedsrust.

 

 

Wettelijke noodzaak: Bescherming voorop

De wetgeving rond speed pedelecs is ontworpen om ervoor te zorgen dat speed pedelec rijders veilig de weg op gaan. Een van de meest essentiële voorschriften is het dragen van een helm. In veel landen, waaronder Nederland en België, is het wettelijk verplicht om een helm te dragen tijdens het rijden op een speed pedelec. Deze regel is ingesteld om de rijders te beschermen tegen ernstig hoofdletsel in geval van een ongeval.

Het negeren van deze wet kan niet alleen leiden tot boetes en juridische complicaties, maar nog belangrijker, het kan ook levens in gevaar brengen. Met de hogere snelheden van een speed pedelec, is het risico op letsel bij een val hoger dan bij andere elektrische- of traditionele fietsen. Door een helm te dragen, voldoe je niet alleen aan de wettelijke vereisten, maar zorg je er ook voor dat je goed beschermd bent tijdens je rit.

 

Waarom een helm prettig is: Comfort en gemoedsrust

Naast het voldoen aan de wet, biedt het dragen van een helm op een speed pedelec nog andere voordelen. Allereerst biedt het een gevoel van veiligheid en gemoedsrust. Wetende dat je hoofd beschermd is in geval van een val, kun je vol vertrouwen en ontspannen van je rit genieten.
Bovendien zijn moderne helmen ontworpen met het oog op comfort en ventilatie. Ze zijn lichtgewicht en bieden voldoende ventilatie om oververhitting te voorkomen tijdens lange ritten.
Met verstelbare bandjes en pasvorm systemen kun je altijd een helm vinden die perfect bij jouw hoofd past, waardoor je comfortabel en zonder afleiding kunt rijden.

Hoe draag je je speed pedelec helm?

Het juist plaatsen van je fietshelm is cruciaal voor optimale bescherming tijdens je rit. Hier zijn enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat je helm goed past en je maximale veiligheid biedt:

Plaatsing op je hoofd

Zet de helm horizontaal op je hoofd, zodat je schedel vanaf je oren naar boven volledig beschermd is. Zorg ervoor dat je voorhoofd en slapen bedekt zijn.
TIP: de rand van je helm op je voorhoofd moet net iets verder naar voren komen dan het puntje van je neus. Zelfs als je een val maakt waarbij je plat op je gezicht landt, zal de dikke rand van de helm een deel van de impact opvangen. Hoe check je dat: als je je vlakke hand tegen het puntje van je neus houdt èn tegen de rand van de helm op je voorhoofd, moet de rand van de helm dus iets verder naar voren steken.

LET OP: draag de helm niet te ver naar achteren op je achterhoofd, wat kan leiden tot een onjuiste pasvorm en een snijdend bandje onder je kin. Dit vermindert de effectiviteit van de bescherming en kan zelfs letsel verergeren.

Stel de riempjes af op de juiste lengte, zodat ze als een driehoek om je oren zitten. Zet de helm vast onder je kin met de gesp. Zorg ervoor dat de riempjes niet schuren en dat je oren vrij blijven.

Als je je hoofd warm wilt houden in de winter, overweeg dan een speciale fietsmuts die onder je fietshelm past. Sommige fabrikanten bieden bijpassende mutsen aan die je oren warm houden.

Door je fietshelm op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden, kun je niet alleen de levensduur van je helm verlengen, maar ook de bescherming maximaliseren die het biedt. Veiligheid op de weg begint met een goed passende en correct gedragen fietshelm.

Waar te kopen: Goedgekeurde speed pedelec helmen

De meeste speedpedelec helmen verschillen qua looks niet zoveel van normale fietshelmen. Het grootste verschil is dat de helm aan strengere eisen moet voldoen: de NTA-8776 norm. Dit heeft te maken met de hogere snelheid van een speedpedelec (45 km/u). Ook zijn ze vaak voorzien van een vizier, waardoor insecten en regendruppels niet in je ogen komen.

Verschillen tussen Speed Pedelec helmen en gewone fietshelmen:

  • Veiliger dan een gewone fietshelm
  • Vaak voorzien van een (afneembaar) vizier
  • Vaak voorzien van bescherming voor je kinvel
  • Sommige merken bieden een dichte plastic (warme) winterschaal aan
  • Kinbandjes bij duurdere modellen vaak van comfortabel, zacht materiaal


Speed Pedelec helmen zijn vaak iets duurder dan gewone fietshelmen

Het is essentieel om te kiezen voor een helm die specifiek is ontworpen en goedgekeurd voor gebruik op speed pedelecs. Deze helmen voldoen aan strenge veiligheidsnormen en bieden de beste bescherming voor jouw rit.

Als je op zoek bent naar een goedgekeurde helm voor je speed pedelec, zijn er verschillende opties beschikbaar. Je kunt terecht bij gespecialiseerde fietsenwinkels, waar deskundig personeel je kan helpen bij het vinden van de juiste helm voor jouw behoeften. Online retailers bieden ook een breed scala aan helmen, vaak met gedetailleerde productbeschrijvingen en klantbeoordelingen om je te helpen bij je keuze.

Team Klever heeft goede ervaringen met speed pedelec helmen van: ABUS
voor tips van andere speed pedelec rijders, verwijzen we je graag naar het forum van Speedpedelec Review

Het beste merk of beste helm bestaan niet. Alle verkrijgbare helmen zijn gekeurd en veilig. De voor jou geschikte pasvorm in de juiste maat is voor zowel veiligheid als draagcomfort doorslaggevend.

 

Kosten: Investering in veiligheid

De kosten van een goedgekeurde speed pedelec helm variëren, afhankelijk van het merk, het model en de functies. Over het algemeen kun je verwachten dat je ergens tussen de €50 en €200 investeert in een hoogwaardige helm. Hoewel dit misschien een flinke investering lijkt, is het belangrijk om te onthouden dat een helm van goede kwaliteit een waardevolle investering is in jouw veiligheid en welzijn tijdens het rijden op een speed pedelec.

CONCLUDEREND: het dragen van een helm op een speed pedelec is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook van vitaal belang voor jouw veiligheid en welzijn. Met een breed scala aan comfortabele en goedgekeurde helmen beschikbaar, is er geen reden om compromissen te sluiten als het gaat om jouw bescherming op de weg. Investeer in een kwaliteits helm en geniet van je rit met vertrouwen en gemoedsrust.