EURO
EURO

Speed Pedelecs en Nederlandse Wetgeving

Alles wat je moet weten over Speed Pedelecs en de Nederlandse wetgeving. Ben je geïnteresseerd in het overstappen naar een speed pedelec voor je woon-werkverkeer, maar wil je meer weten over de Nederlandse wetgeving met betrekking tot de maximale snelheid en regels voor gebruik? Hier hebben we alles wat je moet weten over speed pedelecs en hoe ze passen binnen de Nederlandse regelgeving.


Wat is een Speed Pedelec?

Een speed pedelec is een geavanceerde elektrische fiets die snelheden tot wel 45 km per uur kan bereiken. Het is een ideale keuze voor woon-werkverkeer, omdat het je in staat stelt om snel en efficiënt grotere afstanden af te leggen, zonder dat je daarvoor in de file hoeft te staan.

 

 

Maximale Snelheid en Nederlandse Wetgeving

In Nederland gelden specifieke regels met betrekking tot de maximale snelheid van elektrische fietsen en speed pedelecs. Volgens de Nederlandse wetgeving mag de maximale snelheid van een elektrische fiets op het fietspad 25 km per uur zijn. Echter, speed pedelecs vallen niet onder deze categorie. Ze worden beschouwd als een soort bromfiets en mogen daarom op de rijbaan rijden. De maximale snelheid voor speed pedelecs is vastgesteld op 45 km per uur.

Regels voor Gebruik van Speed Pedelecs

Als je ervoor kiest om een speed pedelec te gebruiken voor je woon-werkverkeer, zijn er een aantal regels waaraan je moet voldoen.

Helm Verplicht

Het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht wanneer je op een speed pedelec rijdt. Dit geldt voor zowel de bestuurder als eventuele passagiers.

 

Kenteken en Verzekering

In tegenstelling tot gewone elektrische fietsen, hebben speed pedelecs een kentekenplaat nodig en moeten ze verzekerd zijn. Dit komt doordat ze worden beschouwd als bromfietsen volgens de Nederlandse wetgeving.

Gebruik op de Rijbaan

Speed pedelecs rijden in principe op de rijbaan, niet op het fietspad. Maar per verkeerssituatie is goed in te schatten wat veilig is. Steeds meer gemeenten leggen brede ‘fietssnelwegen’ aan. Zoals de  Gemeente Houten. Als speed pedelec gebruiker maak je daar natuurlijk gebruik van. Maar bekijk ook goed:  is het een breed fietspad met duidelijke bewijzering? Is er voldoende ruimte om veilig te kunnen inhalen? Lopen er geen voetgangers op het fietspad? Dan zou het ook een goede keuze kunnen zijn om op dit brede, moderne fietspad te fietsen met je speed pedelec. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden: beide handen aan het stuur en focus op de weg en je mede weggebruikers. Alerte speed pedelec fietsers met een veilige speed pedelec, zoals de Klever speed pedelecs met hun krachtige voor- en achterremmen en richtingaanwijzers rijden veilig.

Wat is Verboden volgens de Nederlandse Wetgeving?

Er zijn een aantal praktijken die verboden zijn volgens de Nederlandse wetgeving met betrekking tot speed pedelecs:

E-bike tuning of het opvoeren van de snelheid van een speed pedelec is illegaal en kan leiden tot boetes en andere straffen. De politie zit niet stil, er zijn onlangs nieuwe rollenbanken in gebruik genomen om meer en nauwkeurigere controles uit te voeren . De boete voor een opgevoerde electrische fiets is niet mis: € 290,- of je fiets kan zelfs in beslag genomen worden. 

Is een speed pedelec wat voor jou?

Als je op zoek bent naar een snelle en efficiënte manier om naar je werk te pendelen, kan een speed pedelec een uitstekende keuze zijn. Zorg er echter wel voor dat je op de hoogte bent van de Nederlandse wetgeving met betrekking tot het gebruik ervan, en houd je altijd aan de geldende regels en voorschriften.

Heb je nog vragen over speed pedelecs of de Nederlandse wetgeving?
of neem contact op met een van onze dealers.